Chleb razowy na zakwasie i inne przepisy

Wpis

niedziela, 16 lutego 2014

Baskijski pszenny chleb na drożdżach

Tradycyjny chleb z Kraju Basków różni się od naszego tym że duuuużo dłużej wyrasta.

Rozrabiam z wodą 10 gram drożdży, wsypuję 2 szklanki mąki pszennej chlebowej i mieszam. Zostawiam na kilka godzin żeby mój zaczyn spokojnie wyrastał. Można go z powodzeniem zostawić na noc. Potem dosypuję około 1,5 kg. mąki, wyrabiam na dość luźną masę i zostawiam na kolejny dzień. Ciasto rośnie, czasem się zapada pd swoim ciężarem i znowu idzie do góry. Następnie dolewam kilka łyżek oliwy z oliwek, sypię łyżkę soli i uzupełniam mąką żeby moje ciasto było plastyczne. Wyrabiam i wkładam do dużej formy. Jak mi wyrośnie wsadzam do piekarnika (200 stopni) i piekę przez około godzinę. Poprzez tak długie wyrastanie zmienia się struktura ciasta - jest bardziej plastyczne i ciągnie się jak guma. Różni się też w smaku, ten chleb jest dużo delikatniejszy od tradycyjnego i mnie osobiście zdecydowanie bardziej smakuje. Można go także formować na kształt bagietki, jednak niezależnie od formy smakuje wyśmienicie. Polecam go ponieważ od tamtego roku, kiedy to gościłem na północy Hiszpanii i przywiozłem sobie ten przepis - innego niż ten nie piekę. Mam na myśli pieczywo białe na drożdżach. Smacznego !

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
condor
Czas publikacji:
niedziela, 16 lutego 2014 17:11

Polecane wpisy

  • Kwas chlebowy

    Na pewno wielu z Was miało okazję delektowania się domowym kwasem chlebowym, który jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Nieznacznie słodko - kwaśny w smaku z

  • Nie z każdej mąki będzie chleb

    Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana je

  • Dlaczego lepiej upiec samemu ?

    Wiele piekarni ma w swojej ofercie chleb na "zakwasie", ale przestrzegam przed kupowaniem żytniego. Dlaczego ? Ano dlatego że w piekarniach przemysłowych nikt n

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Anna komentarz datowany na 2014/02/17 00:44:51:

    Ale mi narobiles smaku ;) Mieszkalam kilka lat w Bilbao i moja tesciowa robila wlasnie taki dlugo rosnacy, cudownie pachnacy, najlepszy na swiecie chleb. Kroila go potem na male kawaleczki i ukladala pintxos o roznych smakach. Chyba sobie taki upieke. Wielkie dzieki za ten przepis. Pozdrawiam Ann.

  • Gość Joanna napisał(a) z *.lightspeed.livnmi.sbcglobal.net komentarz datowany na 2014/05/06 23:17:49:

    Mam pytanie jak dlugo ma to ciasto rosnac ?Czy do momentu az podwoi swoja objetosc. Chodzi mi o rosniecie ciasta ktore juz jest w blaszce.
    Jestem na etapie drugiego dnia.Wlasnie dodalam make i odstawilam do rosniecia.Jutro ostati etap - pieczenie:) no i nie wiem kiedy go wstawic do piekarnika?

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/20 15:21:46:

    Sorry że odpowiadam Ci dopiero dzisiaj. Ciasto w blasze wyrasta około 40 minut, ale nie trzymaj się szczegółowo czasu. Tak jak piszesz - powinno porządnie wyrosnąć, ale bez przesady bo kiedy rośnie zbyt długo to potem może opaść przy wsadzaniu do piekarnika, albo wypełznie z formy ;)

  • Gość Joanna napisał(a) z *.lightspeed.livnmi.sbcglobal.net komentarz datowany na 2014/05/30 04:24:27:

    chleb upiekl sie swietnie
    Jest bardzo dobry wszystkim polecam:)
    Dzieki za super przepis

  • Gość motylek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/15 16:06:29:

    witam, proszę podać ile wody należy dodać do 10gram drożdży a później do całości mąki ( może być około..)

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/20 13:51:36:

    Na początku robiąc zaczyn dajesz tyle wody żeby całość miała gęstość śmietany, a na koniec ciasto ma mieć konsystencję takiego jak na kopytka. Gdy jest zbyt suche, zaczyna się rozwarstwiać, a gdy za rzadkie bardzo oblepia dłonie. Idealne to takie które samo odchodzi od ręki.

  • Gość aneta napisał(a) z *.pppoe.covernet.pl komentarz datowany na 2014/10/25 11:12:53:

    robie już ten chlebek 2 raz. właśnie dziś będę piekła:) chleb wyszedł znakomity. JA dałam ok 6 szklanek wody :) Najlepszy chleb pszenny na drożdżach.

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/28 07:51:52:

    Gratuluję Ci Aneta i dziękuję za podanie ilości wody. Ja zawsze dolewam na oko ;)

  • Gość jolaa napisał(a) z 105.111.71.* komentarz datowany na 2015/01/07 23:19:23:

    czy świeże drożdże, moge zastapic suchymi (instant)?

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/18 12:49:56:

    Możesz użyć jakich chcesz - nie ma to znaczenia.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/30 14:43:44:

    Konkretnie który typ mąki?

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/30 23:52:26:

    Najczęściej używam mąki o typie 750, czyli chlebowej ale czasem robię z takiej z pełnego przemiału.

Dodaj komentarz