Chleb razowy na zakwasie i inne przepisy

Wpis

niedziela, 04 sierpnia 2013

Chłodnik litewski

Na upały nie ma nic lepszego jak smaczny i prosty w wykonaniu chłodnik.

Co będzie nam potrzebne do zrobienia naszego wspaniałego obiadu ? Pęczek botwiny, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, dwa ząbki czosnku, kilka ogórków gruntowych (ja daję 6 wielkości około 8 cm.), 2 ogórki kiszone podobnej wielkości, kilka jajek na twardo , jedną duuużą łyżkę wiejskiej śmietany, półtora litra maślanki albo kefiru, pół łyżki octu jabłkowego, oraz cukier i sól do smaku.

Umytą botwinkę trzeba chwilę (5 minut) pogotować na wolnym ogniu. Jeżeli jest bardzo młoda to wystarczy sparzyć wrzątkiem. Potem kroimy drobno szczypiorek i koperek, a botwinę trochę grubiej (buraczki w małą kostkę). Rzodkiewkę i ogórki tak samo jak buraki, czosnek zaś bardzo drobno. Jajka na ćwiartki. Kiedy już wszystkie składniki mamy w naczyniu, doprawiamy solą i odrobiną cukru - mieszamy, dodajemy jajka i chowamy do lodówki. Chłodnik jest najlepszy wtedy kiedy postoi kilka godzin lodówce. Można go podawać z ziemniakami, a w wersji ekskluzywnej z szyjkami rakowymi.

Smacznego !

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
condor
Czas publikacji:
niedziela, 04 sierpnia 2013 11:50

Polecane wpisy

  • Nie z każdej mąki będzie chleb

    Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana je

  • Dlaczego lepiej upiec samemu ?

    Wiele piekarni ma w swojej ofercie chleb na "zakwasie", ale przestrzegam przed kupowaniem żytniego. Dlaczego ? Ano dlatego że w piekarniach przemysłowych nikt n

  • Chleb z czarnuszką

    Niektórzy mówią że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci ;) Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. W me

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gosc003 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/27 15:03:04:

    Wygląda fajnie ale osobiście nie przepadam za chłodnikiem :P

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/17 15:33:48:

    Nie lubisz chłodnika bo nie próbowałeś mojego ;)

Dodaj komentarz