Chleb razowy na zakwasie i inne przepisy

Wpis

piątek, 08 marca 2013

Kwas chlebowy

Na pewno wielu z Was miało okazję delektowania się domowym kwasem chlebowym, który jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Nieznacznie słodko - kwaśny w smaku z wyraźną nutą pieczonego chleba, doprawiony miętą ... jest rozkoszą dla podniebienia. 

W tym złocistym napoju dochodzi do fermentacji zarówno alkoholowej jak i mlekowej, ale sam kwas uznawany jest za napój bezalkoholowy , choć zawiera od 0,7-2,2% etanolu. 

Składniki:

4 litry wody, 30 gram świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suszonych), pół kilograma cukru, 400 gram chleba (żytni razowy), rodzynki, kilka listków świeżej mięty.

Wykonanie:

Chleb kroimy w małe kromeczki i układamy na blasze , a następnie zapiekamy na złoty kolor z obu stron. Uważajmy aby go nie przypalić zbytnio bo zwęglony daje sporo goryczki. Upieczone suchary wrzucamy do słoja (naczynia), dodajemy cukier i zalewamy wrzątkiem. Po wystudzeniu zawartości słoja, pożyczam z niego pół kubka roztworu żeby rozrobić w nim drożdże, a już rozmieszanie wlewam z powrotem. Nakrywam słój ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na dwa dni żeby drożdże mogły sobie popracować. Następnym etapem będzie odfiltrowanie rozmoczonego chleba od reszty napoju. Ja używam sitka wyłożonego gazą a potem jeszcze raz przecedzam przez płócienną ściereczkę. Kiedy nasz napój jest już pozbawiony niepotrzebnych dodatków, dorzucam garść uprzednio umytych rodzynków i miętę, ewentualnie dosypuję jeszcze łyżkę cukru i wstawiam na dzień do lodówki. Po ostrożnym wyjęciu słoja z lodówki, przelewam zawartość do innego naczynia ponieważ na dnie zawsze zgromadzi się trochę osadu, a chcemy mieć przecież klarowny, czysty napój. Rodzynki i miętę też przekładam do nowego naczynia. Kwas chlebowy jest już gotowy. Można go trzymać w tym samym słoju albo przelać do plastikowych butelek i zakręcić, a będzie wtedy silniej zgazowany.

Smacznego !

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
condor
Czas publikacji:
piątek, 08 marca 2013 09:00

Polecane wpisy

  • Baskijski pszenny chleb na drożdżach

    Tradycyjny chleb z Kraju Basków różni się od naszego tym że duuuużo dłużej wyrasta. Rozrabiam z wodą 10 gram drożdży, wsypuję 2 szklanki mąki pszennej chlebowej

  • Dlaczego lepiej upiec samemu ?

    Wiele piekarni ma w swojej ofercie chleb na "zakwasie", ale przestrzegam przed kupowaniem żytniego. Dlaczego ? Ano dlatego że w piekarniach przemysłowych nikt n

  • Chleb z czarnuszką

    Niektórzy mówią że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci ;) Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. W me

Trackback