Chleb razowy na zakwasie i inne przepisy

Wpis

czwartek, 26 stycznia 2012

Wprowadzenie

Witajcie zbłąkani wędrowcy, których nieznane ścieżki Internetu zaprowadziły do tego miejsca. Mam na imię Krzysztof, a moją pasją jest gotowanie oraz pieczenie chleba w różnych wariantach jednak najczęściej tego najzdrowszego na naturalnym zakwasie. Chcę także Was zachęcić do własnoręcznego wypieku tego codziennie spożywanego przysmaku. Doradzę i podpowiem gdzie tanio kupić dobrą mąkę (bez podawania nazw firm i innej reklamy) oraz poprowadzę za rękę przy wypieku waszego pierwszego bochenka. W dalszej części opiszę także różnice pomiędzy tym pieczywem które kupujemy w sklepach, a naszym własnoręcznie zrobionym w domu. No to do roboty ;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
condor
Czas publikacji:
czwartek, 26 stycznia 2012 15:28

Polecane wpisy

  • Baskijski pszenny chleb na drożdżach

    Tradycyjny chleb z Kraju Basków różni się od naszego tym że duuuużo dłużej wyrasta. Rozrabiam z wodą 10 gram drożdży, wsypuję 2 szklanki mąki pszennej chlebowej

  • Chłodnik litewski

    Na upały nie ma nic lepszego jak smaczny i prosty w wykonaniu chłodnik. Co będzie nam potrzebne do zrobienia naszego wspaniałego obiadu ? Pęczek botwiny, pęczek

  • Kwas chlebowy

    Na pewno wielu z Was miało okazję delektowania się domowym kwasem chlebowym, który jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Nieznacznie słodko - kwaśny w smaku z

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/10 22:51:43:

    Witaj Krzysztofie - ja również piekę sam chleby na zakwasie i na drożdzach w garnku zaroodpornym i różne dziwne kombinacje - pozdrawiam ćię serdecznie i zycze miłego gotowania, pieczenia, wędzenia i destylowania - to wszystko to moje hobby;) - pozdrawiam

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/15 23:59:20:

    Gratuluję zdolności kulinarnych i równie serdecznie Cię pozdrawiam.
    Krzysiek.

  • Gość anna napisał(a) z *.dynamic.monaco.mc komentarz datowany na 2013/03/14 15:49:45:

    dobry przepis ale dla tych poczatkujacych????czyli pare pytan-ile zakwasu na 1 kg maki?
    ile wody? soli moze troche malo,dzieki za odpowiedz

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 11:49:32:

    Ile zakwasu ? Możesz dać 50 ml, a możesz też wlać 200 ml. Bakterie i tak sobie poradzą. Wody wlewasz na tyle żeby dało się swobodnie wyrobić ciasto. Nie martw się tym że coś zepsujesz ;) Chleb i tak Ci się uda doskonale.

  • Gość Paweł napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/08/05 17:59:34:

    Witam

    A co dodać do domowej produkcji chleba żeby nie był taki suchy.

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/11 08:34:09:

    Żeby chleb był wilgotny można dodać kilka ugotowanych ziemniaków lub/oraz trochę oleju - ja daję rzepakowy.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość dapsi napisał(a) z *.merck.de komentarz datowany na 2013/09/01 16:43:21:

    Cześć,

    również piekę chleb na zakwasie, ale zupełnie inaczej.
    Chętnie pokażę Ci ten przepis.
    Gdzie można zaopatrzyć się w dobrą mąkę żytnią i orkiszową?

    Beata

  • condor napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/16 08:48:43:

    Mąkę najprościej jest kupić we młynie, ale jak masz daleko to poszukaj w najbliższej hurtowni spożywczej lub supermarkecie.

  • Gość ed napisał(a) z *.radomsko.hypnet.pl komentarz datowany na 2014/06/03 15:30:17:

    przepis świetny a chleb pyszny

  • Gość jurasmysz napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2014/11/13 03:32:46:

    dobre te rzeisy, spróbuja...........!
    ozdro
    juras

Dodaj komentarz